Minifettsugning & Halslyft

Vad är fettsugning av haka?

Med tiden kan det samlas fettansamlingar under hakan. Det kallas ofta för dubbelhaka och sker som ett resultat av ålder, genetik och kost. Så kallad dubbelhaka uppstår därför inte bara hos överviktiga personer, utan även hos den som är väldigt vältränad. Fettsugning av haka innebär att läkaren avlägsnar en del av fettansamlingen. Resultatet är en mer markerad käklinje, vilket ger ett mer ungdomligt utseende.

Vad är trådlyft?

Det är ett icke kirurgisk ansiktslyft som görs med kirurgiska trådar. Det finns olika varianter av detta för vad man kan ”lyfta” eller strama åt. Den ”slappa” huden stramas åt på djupet och resulterar i ett fräschare och mer ungdomligt utseende. Med hjälp av en fin nål placeras speciella självupplösande trådar i hudens dermis, för att strama upp huden mer grundligt.

Trådarna har en kraftfull effekt och ger omedelbart resultat men kommer med dagarna dra åt allt mer tack vare stimulering av kroppens egen tillverkning av kollagen, elastin och hyaluronsyra. Huden får sin spänst tack vare kollagenet och elastin men även hyaluronsyran har en lika viktig uppgift då den livnär och ger fukt till huden.

Vid fettsugning av haka avlägsnas en del av fettcellerna under hakan under lokalbedövning.  Behandlingen kan orsaka en viss temporär svullnad och blåmärken med en läkningsprocess upp till en månad (vanligtvis cirka 2 veckor). Smärta som ömhet kan ibland kvarstå en tid efter behandlingen. Läkningsprocessen är individuell och varierar från någon till några månader och fullständigt slutresultat ses upp till 6 månader efter genomförd behandling. 

En fettsugning av haka ger permanenta resultat. Eftersom man tar bort en del av fettcellerna under hakan kan de inte växa tillbaka igen. Behandlingen skiljer sig därför från olika bantningsmetoder, där fettcellerna istället krymper när man går ner i vikt. En viktnedgång leder ofta till mindre volym även under hakan, men vid viktuppgång ökar volymen igen, eftersom det finns samma mängd fettceller.

Både män och kvinnor vänder sig till kliniker för fettsugning av haka. Patienter vars syfte är att få ett permanent resultat kan vända sig till en klinik för konsultation. Behandlingen kan utföras oberoende av ålder, så länge man är myndig och har ett gott hälsotillstånd. Fettsugning bör alltid ske efter samråd med en läkare som kan bedöma hur risken ser ut för varje individ.

Fettsugning är inte ett substitut för en hälsosam livsstil. Den främsta rekommendationen är alltid att ha en god kosthållning och motionera tillräckligt. Om det inte är tillräckligt för att bli av med överflödig volym under hakan kan fettsugning vara ett bra alternativ.

Efter behandlingen behöver du ha lätt stödjande bandage till en början. Första tiden behöver du avstå från träning och tunga lyft. Mer specifika råd som rör eftervården får du av läkare vid konsultation och efter behandlingen.

Scroll to Top